• Bezglutenowe
  • Mocno czekoladowa daktylla

    Dziś bardzo szybki i bardzo czekoladowy przepis na jesienne smutki 🙂 Krem a la nutella, tylko z dwóch składników! Można smarować nim chleb, lub po prostu zjeść łyżeczkę w chwili słabości. Któż nie ma takich? 😉 Składniki: Pół szklanki daktyli (bez pestek) 2-3 łyżeczki kakao   Przygotowanie: Daktyle namocz przez kilka godzin, zależnie od ich […]

  • Lifestyle
  • Zmień jeden nawyk i poczuj się znacznie lepiej- weganizm, a dieta niełączenia

    Dużo mówi się o diecie niełączenia. Mam poczucie, że ten temat był już przewałkowany wzdłuż i wszerz, jednak ostatnio naszły mnie przemyślenia jak ma się ten rodzaj diety do kuchni wegańskiej. Wnioski są bardzo optymistyczne 🙂 Czym jest dieta niełączenia? Pokrótce dieta ta opiera się na rozdzielaniu w jednym posiłku pokarmów węglowodanowych i białkowych. Pokarmy […]

  • Jedzenie
  • Weganizm to powrót do podstaw

    Często, kiedy rozmawiam z kimś jedzącym mięso na temat kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej, wcześniej czy później w tej rozmowie przewija się komentarz, że „żeby tak gotować trzeba chodzić do wegańskich sklepów po różne wyszukane składniki”, lub „sklepy ekologiczne są takie drogie, ta cała dieta to zwykły wymysł, ludzie od lat jedli mięso i nic im […]

  • Joga
  • Letnia sekwencja na powietrzu

    Joga w naturze to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy pod słońcem (dosłownie 🙂 )- wykorzystuj miejsce gdzie jesteś zamiast pomocy do jogi, znajdź takie, które może Ci się „przydać” podczas praktyki określonych asan. Oddychaj głęboko i powtórz całość 2-3 razy. Sekwencja ta w oryginale trwa 10 minut, wiec przy dwukrotnej powtórce to tylko 20 minut, które […]

  • Bezglutenowe
  • Pudding jaglany z musem z mango i kardamonu oraz borówkami

    Śniadanie (może być także drugie, a nawet i lepiej, bo to posiłek węglowodanowy) dosyć szybkie, a już na pewno pyszne i nie wymagające dużego zaangażowania, poza blendowaniem. Z powodzeniem może też pełnić rolę zdrowego deseru. Składniki:  Kasza jaglana (zależna od ilości osób i/lub apetytu 🙂 ) Mleko kokosowe lub inne roślinne (kokosowe z puszki, lub […]

  • Jedzenie
  • Makaron z wegańskim sosem kurkowym

    Kurki od zawsze kojarzą mi się z późnym dzieciństwem i wyjazdami nad jezioro. Pamiętam makaron w gęstym śmietanowym sosie pełnym kurek. Dziś mam dla Was ten pyszny przepis w wersji wegańskiej. Składniki (na 3-4 porcje): opakowanie makaronu (u mnie orkiszowy pełnoziarnisty) ok. 300 gramów kurek cebula czerwona kawałek ostrej papryczki puszka mleka kokosowego natka pietruszki […]

  • Lifestyle
  • Jak planować, aby gotować?

    Ile razy zdarzyło Ci się obiecywać sobie, że od jutra zaczynasz odżywiać się zdrowiej, gotując pożywne, lekkie posiłki i zabierając je do pracy, dbając tym samym nie tylko o zdrowie, ale i sylwetkę? Tymczasem wieczorem, w zmęczeniu obiecujesz sobie ugotować coś rano, ale budząc się pół godziny później niż zawsze nie dajesz rady, więc jedząc […]

  • Jedzenie
  • Domowa granola

    Dziś śniadanie szybkie i pyszne. No i oczywiście zdrowe 🙂 Domowa granola to super zamiennik tej ze sklepu, w której niestety zazwyczaj znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne „pyszności”. Moja propozycja to, w połączeniu z mlekiem roślinnym (na zdjęciu kokosowe) i sezonowymi owocami (kocham mówić te słowa „sezonowe owoce”- tak się cieszę, że jesteśmy „w sezonie” […]