Wegetariańskie

Kanapka z burakiem i kozim serem

30 stycznia 2018

Dziś mam dla Was pyszną opcję na śniadanie, lub kolację. Połączenie koziego sera i buraka jest, moim zdaniem, po prostu bajkowe. Dodając do tego orzechy i chrupiącą rukolę (zielone <3), mamy zdrową białkowo-węglowodanową kanapkę.

Składniki:

Pełnoziarniste pieczywo (tutaj orkiszowe pieczywo z LIDLa)

Garść rukoli

Ser kozi (najlepiej miękki, do smarowania)

Upieczony w piekarniku burak

Orzechy włoskie

Sok z limonki (ok. 2 łyżek)

Łyżeczka miodu

2 łyzki oliwy z oliwek

Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj sok z limonki z łyżeczką miodu, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Sos ten będzie idealny do skropienia gotowej kanapki. Pieczywo pełnoziarniste lub żytnie (u mnie orkiszowe bułeczki z LIDLa) smarujemy kozim serem- tutaj najlepszy będzie ser w rodzaju twarożku do smarowania, ale może być też zwykły, ponieważ kozie sery są z reguły miękkie i można je łatwo rozsmarować na chlebie. Buraka pokroj w cienkie plastry. Na kanapce z serkiem ułóż garstkę umytej rukoli i przykryj plasterkami buraka. Wierzch posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i skrop sosem.

Jeśli zależy Ci na czasie przygotowując tę kanapkę, dobrze mieć wcześniej upieczone buraki. Spokojnie można je przechowywać w lodówce przez kilka dni po upieczeniu. Ta kanapka to samo zdrowie! Buraki, zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy, są dodatkowo zasadotwórcze, co przy dzisiejszym trybie życia jest na wagę złota. Do tego zielona rukola (źródło wapnia, żelaza i magnezu) i orzechy włoskie, szczególnie dobre dla wegetarian, ponieważ zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko. Ja wybieram ten przepis na śniadanie ze względu na jego kaloryczność- staram się, aby śniadanie było moim największym posiłkiem i te kanapki to super rozwiązanie 🙂

Wszystkiego pysznego dla Was,

W

    Leave a Reply