Jedzenie Wegańskie

Kokosowe kakao z syropem z daktyli

22 listopada 2017

Za oknem zimno i wietrznie. Najlepsze na taką pogodę jest cieplutkie i pyszne kakao w zdrowej wersji. Na przykład takie jak to:

Składniki:
Mleko kokosowe (polecam Aroy-D lub RealThai)
Woda
Kakao ciemne
Syrop daktylowy
Dodatki: otarta skórka z pomarańczy, wanilia, płatki migdałów

Przygotowanie:
Mleko kokosowe rozcieńczamy wodą w dowolnej ilości- jeśli lubisz gęste kakao dodaj wody w proporacjach 1:1, a jeśli szukasz lżejszego rozwiązania dodaj jedną porcję mleka na dwie porcje wody. Podgrzej rozcieńczone mleko, a w międzyczasie rozpuść w odrobinie gorącej wody ok. 2 płaskie łyżeczki kakao na kubek. Zalej ciepłym mlekiem, dodaj syrop daktylowy do smaku oraz ewentualne dodatki. Moim faworytem jest skórka pomarańczowa.
Zrezygnowałam z gotowych mlek typu ryżowe, czy kokosowe- wolę je szybko robić sama, wtedy skład to tylko kokos i woda, bez soli, cukru i innych „pyszności” 😉
A teraz narobiłam sobie takiego smaku, że idę robić kakao 
Smacznego,
W

    Leave a Reply