Bezglutenowe Jedzenie Wegańskie

Mocno czekoladowa daktylla

1 października 2017

Dziś bardzo szybki i bardzo czekoladowy przepis na jesienne smutki 🙂

Krem a la nutella, tylko z dwóch składników! Można smarować nim chleb, lub po prostu zjeść łyżeczkę w chwili słabości. Któż nie ma takich? 😉

Składniki:

Pół szklanki daktyli (bez pestek)

2-3 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Daktyle namocz przez kilka godzin, zależnie od ich pierwotnej miękkości, ale minimum 2-3 godziny. Ja zalewam je wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem. Po tym czasie odlej wodę, dodaj 2-3 łyżeczki kakao i zblenduj na gładko. Gotowe!

Przygotowanie (część aktywna, nie wliczam w to moczenia) to dosłownie 2 minuty. Podobnie z czasem, w którym znika 🙂

Jeśli jednak cokolwiek zostanie, przechowuj w lodówce.

Smacznego,

W

    Leave a Reply