Makaron z domowym pesto

Ostatnio jestem w dużym niedoczasie. Wpływa to oczywiście na moje gotowanie- musi być szybko, ale możliwie jak najbardziej zdrowo i pysznie. Zatem ostatnie przepisy są naprawdę dla każdego, nawet dla tych, którzy w kuchni chcą spędzić max. 10 minut.

Dzis kolejny z nich 🙂

Składniki (dla dwóch osób, z dokładką):

Twój  ulubiony makaron- u mnie świeże papardelle

dwa krzaczki bazylii

20 gramów orzeszków pinii

oliwa z oliwek (na oko)

2 ząbki czosnku

duży pomidor malinowy (lub kilka małych pomidorków śliwkowych)

sól i pieprz

w wersji wegetariańskiej parmezan

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Oddzielamy listki bazylii z krzaczków, myjemy. Listki umieszczamy w blenderze, dodajemy oliwę z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia i taka, która nam smakuje- będzie czuć jej aromat w efekcie końcowym), dwa obrane ząbki czosnku, orzeszki piniowe oraz w wersji wegetariańskiej można dodać nieco startego parmezanu (jak głosi oryginalna włoska receptura). Na koniec jeszcze odrobina soli i pieprzu, następnie blendujemy na gładko.

W międzyczasie woda powinna zawrzeć, dodaj sól. Wody do makaronu powinno być dużo oraz ma mocno się gotować kiedy wrzucamy do niej makaron. To sprawi, że nie zrobi nam się mętna zupa, a makaron będzie jędrny. Woda powinna przez cały czas gotowania być możliwie jak najbardziej klarowna i bulgotać.

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go a następnie przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto oraz pokrojone w kostkę pomidor malinowy lub małe pomidorki pokrojone na pół. Ozdabiamy bazylia i orzeszkami pinii. Pronto! 🙂

W

Please follow and like us:

Dodaj komentarz