Jedzenie Wegańskie

Makaron z wegańskim sosem kurkowym

5 lipca 2017

Kurki od zawsze kojarzą mi się z późnym dzieciństwem i wyjazdami nad jezioro. Pamiętam makaron w gęstym śmietanowym sosie pełnym kurek. Dziś mam dla Was ten pyszny przepis w wersji wegańskiej.

Składniki (na 3-4 porcje):

opakowanie makaronu (u mnie orkiszowy pełnoziarnisty)

ok. 300 gramów kurek

cebula czerwona

kawałek ostrej papryczki

puszka mleka kokosowego

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Oczyść kurki umieszczając je w dużym naczyniu, posypując solą i zalewając wrzątkiem. Ja najpierw przemywam je dokładnie wodą, a następnie używam wspomnianej metody, aby pozbyć się z nich resztek piachu i innych zanieczyszczeń. Jeśli są mocno zabrudzone, powtórz tę czynność.

Rozgrzej na patelni oliwę, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę oraz ostrą papryczkę. Dopraw solą i pieprzem na tym etapie. Po kilku chwilach dodaj oczyszczone i, ewentualnie, pokrojone kurki. Podsmażaj na niewielkim ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy wodą zacznie gęstnieć, a kurki mieknąć, dodaj mleko kokosowe. Pozwól, aby kurki dochodziły w mleku kokosowym, oddając mu swój cudowny aromat.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz oczywiście użyć makaronu bezglutenowego.

Tuż przed podaniem dodaj do sosu kurkowego posiekaną natkę pietruszki, możesz doprawić ponownie czarnym pieprzem i solą.

Odcedź makaron, nakładaj na talerze jeszcze ciepły i otul sosem kurkowym.

Mniam! 🙂

W

 

 

    Leave a Reply